Skärp er kvinnor, ta kampen även i hemmet!

Visst finns det orättvisor, men skärp er kvinnor

Så länge du själv går in i en traditionell gammal kvinnoroll i ditt förhållande så klaga inte!
Jag vågar sticka ut hakan och får nog en och annan smäll bokstavligt nu. Men jag är 70+ och har aldrig accepterat att ta på mig den traditionella kvinnorollen. Delat barnledighet och vabb med fadern.

I stället för att jag skulle gå ner till 80% på deltid för att barnen inte skulle behöva vara långa dagar på förskola, så delade vi jämställt. Varannan vecka arbetade jag 80% och tog hela ansvaret för barn och hem. Veckan därpå  100%  och hade då inget ansvar för barn och hem. Kunde åka tidigt utan att lämna på förskola, planera mina besök och komma hem så sent jag ville. Fadern ifråga hade ett stort ansvar på sin arbetsplats liksom jag. Men aldrig att han föll in i en föråldrad mansroll och påpekade att han minsann hade högre inkomst och var oumbärlig på jobbet som VD!

Så klart går det inte framåt om kvinnorna själva cementerar den traditionella kvinnorollen
Jag ryser när jag hör en ung kvinna be sin man att göra karriär så att hon får vara hemma och föda en rad med barn. Likaså när kvinnor står “på barriärerna” i kvinnokampen och sedan går hem och tar på sig allt hemarbete o s v. När kvinnor startar företag och inte har målet att ta ut en marknadsmässig lön eller ingen lön alls. För som någon sa “Jag har  ju min man och det är ju så roligt att få hålla på med mitt intresse”.

Varför valde du ett låglöneyrke?
Ja alla behövs och det är en skam att kvinnodominerande  yrken ofta är lågavlönat. Men du har valt den vägen med öppna ögon hoppas jag! I Gällivare kommun där jag växte upp har de svårt att få elever till vårdlinjen. Kvinnorna söker i stället utbildningen till gruvarbetare och tjänar mycket bättre.

Så rannsaka dig själv nu, vad har du åstadkommit för jämställdheten
Passar du upp på dina barn? Lär du både söner och döttrar om  kvinnors och mäns lika värde? Tar du på dig något typiskt manligt som att tvätta bilen och begär du att städning och matlagning är bådas ansvar? Som min mor sa när far pensionerade sig, “som fru får man aldrig pension från hushållsarbetet”. Maten ska på bordet varje dag men bilen tvättas bara ibland!

Monica

 

Lämna ett svar

Till startsidan